O zębach i dentystach

a i przestrzenie między zębowe. Wszędzie tam mogą znajdować się szkodliwe zarazki, które powodują próchnicę, nieświeży oddech. Mycie zębów po każdym posiłku nie bez powodu jest polecane przez specjalistów, ponieważ wtedy pozbyw

O zębach i dentystach

Mycie zębów

Odpowiednia higiena jamy ustnej pozwoli uniknąć większości możliwych problemów z jamą ustną i jej chorobami. Dobrze jest dbać nie tylko o same zęby, ale również dziąsła i przestrzenie między zębowe. Wszędzie tam mogą znajdować się szkodliwe zarazki, które powodują próchnicę, nieświeży oddech.

Mycie zębów po każdym posiłku nie bez powodu jest polecane przez specjalistów, ponieważ wtedy pozbywamy się jeszcze świeżych resztek jedzenia, a bakterie nie zdążą się namnożyć w naszej jamie ustnej. Należy taki nawyk powinien 'wejść nam w krew'.


Dobra dieta podstawą wszystkiego

To właśnie cukry są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy na zębach. Szkliwo jest bardzo odporne i twarde, jednak niszczą je kwasy. Mimo regularnego mycia zębów i dbania o higienę, przy złem diecie próchnica się pojawi, zwłaszcza u dzieci. To bardzo ważne, żeby dostarczać organizmowi odpowiednich dawek minerałów, w tym kluczowego dla stanu zębów wapnia. Jest to pierwiastek niezbędny także dorosłym, który wypłukujemy na przykład kawą.

Warto zadbać o zrównoważoną dietę, która zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze. I nie, nie zastąpimy tego cudownymi tabletkami z aptekami - nasz ogranizm duzo lepiej wchłania pierwiastki z pożywienia.

Na stanie naszych zębów odbija się to co jemy, a najbardziej to, czym byliśmy karmieni w dzieciństwie, kiedy rosły nam zęby.


O próchnicy

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w